Határtalanul – 2019. szeptember 30 – október 4.

Túrázás és történelmi séták Erdélyben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! program pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően iskolánk 7. osztályos tanulói ebben a tanévben is ötnapos tanulmányi kiránduláson vehettek részt Erdélyben 2019. szeptember 30 – október 4. között.

Tanulmányi kirándulás: 2019. szeptember 30 – október 4.

  1. nap:

Utunkat igen korán kezdtük. Már az utazás is izgalmas és érdekes volt.
Nagyváradon meglátogatjuk a római katolikus székesegyházat, amelyet Szent László király alapított. A belvárosban sétáltunk. A várban II. Rákóczi Györgyre emlékeztünk, akit a szászfenesi csata után szállítottak a várba és itt halt bele sérüléseibe.
Ezután rövid fotószünet következett a Királyhágón, majd Sebesvár várának jelentős maradványaihoz kirándultunk.
A körösfői templomban megtekintettük a II. Rákóczi György által a falunak ajándékozott török szőnyeget.  
Az egész napos út és kirándulás után végre következett az, amit mindenki a legjobban várt: megérkeztünk Torockóra, ahol elfoglaltuk szállásunkat. A házigazdák is köszöntöttek minket, majd a vacsora következett. A nagy izgalomtól persze senki nem tudott aludni, még sokáig beszélgettünk szobáinkban.

  1. nap:

A korai ébresztő senkinek sem esett túl jól, de a finom reggeli talán kicsit jobb kedvre derített minket.
Ezután Torockón a Néprajzi Múzeumba látogattunk.
Tordán, Erdély legnagyobb, UNESCO Világörökség részét képező sóbányájának lenyűgöző földalatti világát tekintettük meg, ahol kedvünkre szórakozhattunk, játszhattunk is.
Délután a torockószentgyörgyi várhoz tettünk 3 órás könnyű túrát, majd visszatértünk a szállásunkra.
A vacsora után vetélkedőt szerveztünk a Rákóczi-emlékév kapcsán, különös tekintettel a szabadságharc erdélyi vonatkozásaira.  

  1. nap:

Reggeli után Kolozsvárra utaztunk, ahol megemlékeztünk arról, hogy I. Rákóczi György javíttatta ki a várfalakat és a Szabók bástyáját. Megnéztük Mátyás király szülőházát, szobrát a Szt Mihály templom előtt.
A Tordai-hasadéknál Szt László királyhoz kötődő legendákat ismertünk meg, itt található a Balika barlang, melyet II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem kapitányáról neveztek el.
Visszatérve Torockóra sétát tettünk a faluban. Megtekintettük az erődített unitárius templomot, amelyben torockói szőttesek láthatók.

  1. nap:

Reggeli után csomagolás, majd ismét útra keltünk. A Magyarlapádi Általános Iskola diákjaival találkoztunk. Megismertük iskolájukat, szokásaikat. A Rákóczi-emlékév kapcsán előadtuk műsorunkat.
Nagyenyeden a két fűzfánál megemlékeztünk a Rákóczi szabadságharcban elesett 30 kollégiumi diákról, elhelyeztük koszorúnkat.
Gyulafehérváron felidéztük II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választását.
Sajnos a rossz idő miatt a dédácsi botanikus kertbe nem tudtunk ellátogatni.
Utunk következő állomása Déva volt. Az ismert ferences rendi szerzetes, Böjte Csaba által alapított árvaház lakóival való találkozás sokáig emlékezetes marad számunkra. Átadtuk ajándékainkat a gyerekeknek.
Elfoglaltuk következő szálláshelyünket Csernakeresztúron. A figyelmes vendéglátók, a bőséges vacsora feledtette velünk a nap fáradalmait.

  1. nap:

Reggel kicsit szomorúan ébredtünk, hiszen ez volt az utolsó napunk. Reggeli után összepakoltuk a csomagjainkat, és mindenki szépen rendbe rakta a szobákat maga után. Megköszöntük a vendéglátást, majd útnak indultunk.
Aznapi első programunk a Déva volt, ahol a települést uraló várhegyen megtekintettük a várat.
Ezután Vajdahunyadra utazunk, ahol a „Várak királyát”, a Hunyadi-Bethlen várkastélyt néztük meg.
Marosillyén meglátogattuk Bethlen Gábor szülőhelyét. Politikai menekültként a birtokon időzött Thököly Imre is. A Rákóczi-szabadságharc leverése után a birtok a Bornemisza család tulajdonába került.
Aradon megkoszorúztuk az Aradi vértanúk emlékművét, majd felkerestük a Szabadságszobrot a régi Tűzoltó téren.

Az izgalmas kirándulás végére érve még hosszú buszút várt ránk Budapestig. A hazaúton sokat nevettünk, miközben felidéztük a hét legemlékezetesebb pillanatait. Fáradtan, de élményekkel telve tértünk haza. A hosszú út során – bár az 5 nap kevésnek bizonyult- ízelítőt kaptunk Erdély arcaiból.